Βιώσιμη Γαστρονομία το 2023 - neadiagonios.gr
Βιώσιμη Γαστρονομία το 2023
Jun 19, 2023

Βιώσιμη Γαστρονομία το 2023

Παρά τα αυξημένα επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη αρκετά γρήγορα όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση και συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τους ωκεανούς, τα δάση και τα εδάφη μας κατά την παραγωγή τροφίμων. Περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πηγαίνουν επίσης στα σκουπίδια – και δεν είναι μόνο το ίδιο το φαγητό που σπαταλάται όταν δεν καταναλώνεται. Όλα τα χρήματα, η εργασία, η ενέργεια και οι πόροι (σπόροι, νερό, ζωοτροφές κ.λπ.) που χρειάστηκαν για την παραγωγή του χάνονται επίσης.

Ο εορτασμός των τοπικών, εποχιακών συστατικών και η διατήρηση του περιβάλλοντος έγιναν πιο επίκαιρες από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19, η οποία προκάλεσε μεγάλες διακοπές στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, είδαμε πολλούς μικρότερους, ανεξάρτητους παραγωγούς να παρεμβαίνουν για να σώσουν τη μέρα, με την επιστροφή να βασίζονται σε τοπικά παρά σε διεθνώς εισαγόμενα προϊόντα – και αυτή η μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια αυτάρκεια παραμένει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε σήμερα .

Είναι σαφές ότι οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους, αλλά και εμείς, ως καταναλωτές, πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί σχετικά με τον τρόπο επιλογής, προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφίμων μας. Δουλεύοντας μεμονωμένα αλλά με έναν κοινό στόχο, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι φανταζόμαστε. Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε τόσο στο σπίτι όσο και όταν τρώμε έξω για να βοηθήσουμε;

Στήριξη των τοπικών παραγωγών

Αγοράστε από τοπικές αγορές τροφίμων, μικρούς παραγωγούς/αγρότες/ψαράδες ή οικογενειακές επιχειρήσεις. Εκτός από τη μείωση των πόρων παραγωγής και των αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές, θα υποστηρίξετε τα προς το ζην, θα ενισχύσετε τις κοινότητες και θα βοηθήσετε στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας. Προσέξτε τα τοπικά προϊόντα στα μενού όταν τρώτε έξω, καθώς αυτό θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της τοπικής ζήτησης.

Το ίδιο ισχύει και όταν ταξιδεύετε… τρώγοντας προϊόντα που ίσως δεν έχετε ξαναδεί ή ακούσει ποτέ πριν όχι μόνο θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα της τοπικής κουλτούρας αλλά θα στηρίξει και την τοπική οικονομία.

Τρώτε εποχιακά

Ακολουθήστε τις εποχές όταν επιλέγετε ποια υλικά θα αγοράσετε ή τι θα φάτε σε ένα εστιατόριο. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απολαύσετε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που καλλιεργούνται φυσικά και όχι σε τεχνητά ή καταναγκαστικά περιβάλλοντα, αλλά θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα μοτίβα αγοράς των τοπικών καταστημάτων και εστιατορίων σας. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επεκτείνετε τη διατροφή σας δοκιμάζοντας νέα πράγματα.

Διατηρήστε ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις Οι πρόγονοί μας δεν είχαν πρόσβαση στους πόρους που έχουμε σήμερα, γι' αυτό βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο τι θα μπορούσε να προσφέρει η φύση. Έτσι, οι γαστρονομικές παραδόσεις είναι γενικά αρκετά βιώσιμες. Δοκιμάστε συνταγές μαγειρέματος που χρησιμοποιούν παραδοσιακές καλλιέργειες και συστατικά εγγενή της περιοχής σας. Μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε τις γαστρονομικές σας ρίζες μεταδίδοντας συνταγές από γενιά σε γενιά και κρατώντας ζωντανή τη μοναδική γαστρονομική σας κουλτούρα.

Αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων

Χρησιμοποιήστε τα συστατικά σας με σύνεση, μεγιστοποιώντας κάθε μέρος του προϊόντος κατά το μαγείρεμα και ενσωματώνοντας τυχόν περίσσεια στα επόμενα γεύματα – και σκεφτείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυχόν υπολείμματα στο πιάτο σας και στα επόμενα γεύματα. Η παρακολούθηση των ημερομηνιών λήξης και η προσοχή στα μεγέθη των μερίδων είναι δύο από τους ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσετε την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Related Read: Chantelle Nicholson's Zero Waste Recipe for Sustainable Gastronomy Day

Δειτε το μενου Καντε κρατηση